Opazujete kdaj, kaj vse nam podarja mati narava? Ste pomisli kdaj, kako je lahko vse do potankosti ustvarjeno? Ena od teh čudežev, ki nam jih narava podarja je HRANA. Pravzaprav so nam na voljo raznovrstni sadeži, ki imajo različne lastnosti in naloge, ki nam služijo, pri vsakodnevnih obrokih.
Če pogledamo oblike in barve sadja, zelenjave ter raznih oreščkov, lahko najdemo podobnosti, ki so povezane z našim telesom oziroma organi. Kot že veste NIČ NI NAKLJUČJE in narava nam je morda na tak način poskušala pomagati pri naši prehranjevalni verigi.
OREH = MOŽGANI
Vsebujejo velike količine maščobnih kislin omega-3, ki so nujni za delovanje možganov, ter preprečujejo nastanek alzheimerjeve bolezni. Pomagajo pri razvoju več kot tri desetine nevronskih oddajnikov, ter s tem povečujejo signalizacijo in povezavo v možganskih celicah.
GROZDJE = PLJUČA
To sadje preprečuje nastanek pljučnega raka. Sok sveže iztisnjenega grozdnega soka vsebuje snovi, ki pomagajo pri detoksikaciji ter čiščenju pljuč.
PARADIŽNIK = SRCE
Uživanje paradižnika, zmanjšuje nastanek kardiovaskularnih bolezni, infarkta ter možganske kapi, zaradi vsebnosti LIKOPENA. Prav tako, pomaga pri zmanjševanju holesterola.
KORENJE = OČI
Korenje pomaga pri pretoku krvi v oči, ter preprečuje nastanek katarakte (siva mrena). Prav tako nas uživanje korenja ščiti pred degenerativnim poslabšanjem vida v starosti.
AVOKADO = MATERNICA
Tako kot pri ostalih sadežih tudi tukaj najdemo podobnost AVOKADA in MATERNICE. Naloga avokada je, da stabilizira ženske hormone, pomaga pri izgubi poporodne teže ter preprečuje nastanek raka na materničnem vratu. Še ena zanimivost, od cvetja avokada pa vse tja do zrelih sadežev traja proces 9 mesecev.
FIGE = TESTISI
Raziskave so pokazale, da uživanje fig pri moških poveča število in mobilnost spermijev, prav tako pa pomaga pri premagovanju sterilnosti.
SLADKI KROMPIR = TREBUŠNA SLINAVKA
Pomaga diabetikom uravnati glikemični indeks. Ima visoko vsebnosti betakarotena, ki je močan antioksidant in je ključen pri obnavljanju ter zaščiti tkiv. Prav tako preprečuje staranje in nastanek raka na organih, vključno z trebušno slinavko.
OLIVE = JAJČNIKI
Uživanje oliv ali olivnega olja lahko zmanjša tveganja za nastanek raka na jajčnikih za 30%.
CITRUSI = DOJKE
Grenivka vsebuje snovi, imenovane limonoidi, ki zavirajo razvoj rakastih celic v prsih. Pomaranče pa pospešujejo limfni tok skozi prsi.
BANANA = NASMEH
Ena izmed sestavin v BANANI se imenuje TRIPTOFAN. Ko se ta snov v našem telesu razgradi, se spremeni v SEROTONIN. Ta kemična snov je odgovorna na dvig razpoloženja pri človeku. Ko boste nerazpoloženi, pojejte eno banano.
ČEBULA = CELICA
Odstranjuje odpadne snovi iz celic.
INGVER = ŽELODEC
Ingver se uporablja za pomiritev razdraženega želodca, pri slabostih ter ostalih želodčnih tegobah. Njegovo zdravilnost so potrdili že v starejših civilizacijah.
GOBE = UŠESA
Gobe so bogati vir vitamina D. Ta je važen predvsem za 3 drobne kosti v ušesu, ki so zadolžene za prenos zvoka v možgane.
ZELENA = KOSTI
Zelena vsebuje silicij, ki je potreben za trdnost kosti. Zanimivo je, da kosti in zelena obe vsebujejo 28% Natrija.
V tem blogu, bi rada omenila tudi situacijo glede diete. Po dobrem mesecu vztrajanja na LCHF načinu prehranjevanja, sem se odločila, da prekinem boj z odvečnimi kilogrami po tej metodi. Dejstvo je, da je posvečanje pozornosti glede prilagajanja obrokov zaradi diete prestopilo vse meje zdravega razuma. Enostavno se mi zdi, da je ta način prehranjevanja trenutno neprimeren za mene, saj sem opazila, da sem bila zaradi tega precej bolj nervozna in živčna. Vsi tisti, ki vztrajate pri dieti, vam čestitam in želim trdno voljo še naprej.
Ni komentarjev:
Objavite komentar