sreda, 20. december 2017

Glasba= univerzalen jezik človeštva

Lacius' s blog




Kako bi se vsak izmed nas počutil, če bi nam odvzeli eno najpreprostejših stvari- GLASBO?
Kaj za tebe pomeni glasba? Kako jo dojemaš, čutiš? 

Glasba povezuje um, telo in duha. Vsak človek in vse okoli nas oddaja določene vibracije. Najbolj osnovna vibracija je ZVOK. Včasih ko poslušamo pesem, ki nam je všeč se nam zdi, kot da nas za trenutek odnese v nebo. To je zaradi tega, ker si z glasbo, ki nam je pri srcu zaradi pozitivnih vibracij dvigamo frekvenco. In včasih potrebujemo samo en tisti ''komad'', ki nam požene kri po žilah, nas sprosti, razbremeni in razvedri. Vsaka naša celica vpija in oddaja zvok na posebni frekvenci.



To, da smo nenehno obkroženi z glasbo, je SAMOUMEVNO, ampak kako pa dejansko vpliva na nas in naše možgane? V nadaljevanju, bom razložila, zakaj je tako pomembna in kako zelo lahko vpliva na naše počutje in zdravje.

DOPAMIN ali ''hormon sreče'' je tisti ''krivec'', ki poskrbi, da se naše razpoloženje v trenutku izboljša. Izločanje hormona sreče prav tako aktivira hrana, sex, droge ali pa denar (pridobivanje in ne izguba denarja😆)

GLASBA je edina stvar, ki aktivira NAJVEČ MOŽGANSKIH CENTROV hkrati!





 Nekaj zanimivosti...

*Tako kot vesele, euforične pesmi vplivajo na pozitivo, tudi žalostne pesmi dvigujejo razpoloženje

*Hrup iz okolja vzpodbuja kreativnost

*Vrsta glasbe ogromno pove o našemu karakterju

*Glasba, vpliva na zmanjšano koncentracijo med vožnjo ( v nasprotju s splošnim razmišljanjem)

*Usposabljanje za glasbene inštrumente izboljša motorične in slušne sposobnosti

*Klasična glasba izboljša vizualno pozornost

*''KURJ POLT'' povzročajo možgani ob aktiviranju dopamina, medtem ko pričakujejo vrhunec pesmi

*Redno poslušanje glasbe fizično spremeni strukturo možganov

*Ni nam všeč originalna pesem zato ker bi bila boljša, ampak zato ker smo jo prvo slišali

*Najljubša pesem nas povezuje z čustvenim dogodkom iz življenja

*Rastline rastejo hitreje če so v prostoru, kjer se predvaja glasba

*Zvrst glasbe, ki jo poslušamo vpliva na naš pogled na svet

*Dojenčki se 2x hitreje pomirijo, če poslušajo glasbo, kot pa govor

*Mačke uživajo v glasbi z istimi frekvencami, ki jih uporabljajo za sporazumevanje z drugimi mačkami 

*5% ljudi na svetu prezira glasbo, zaradi sindroma, ki se imenuje glasbena anhedonija




Že dolgo nazaj, so glasbo povezovali z zdravljenjem in dobrim počutjem. Že v času antike so menili, da lahko človek s pomočjo glasbe vzpostavi duševno in dušno ravnovesje, v stari zavezi pa je zapis o uporabi glasbe za zdravljenje bolezni.

''Nobena druga umetnost nima na človeka tako neposrednega in globokega učinka kot glasba. Kajti nobena druga umetnost nam ne omogoča tako globokega in neposrednega spoznanja pravega bistva sveta.'' -A.S.
                                                         
Glasba je unikaten način sporazumevanja ljudi. Uporabljamo jo za razvoj naše inteligence, ter skozi odprtje kanalov ob poslušanju glasbe vzpodbujamo kreativnost. Hitrejši ritmi glasbe vplivajo na to, da nam pospešijo srčni utrip, telo pa preplavi evforija, ki vpliva na to, da se telo samodejno odzove z lahkotnimi gibi. Umirjena glasba, oziroma počasnejši ritmi, nas popeljejo v alfa stanje, ter ''upočasnjen tok življenja'', to je glasba, ki se predvaja med različnimi meditacijami, ter poskrbi, da naše misli usmeri, k poslušanju samega sebe. 

Dokazano je, da glasba vpliva na razvoj otroka. Če se začne otrok začne učiti kak glasbeni inštrument v ranem otroštvu, vpliva na večjo sposobnost koncentracije, boljše motorične sposobnosti ter potrpežljivosti. Hkrati pa naj bi bili mladi glasbeniki tudi boljši matematiki ter jezikoslovci.

Glasba daje dušo vesolju, krila v umu, let v domišljijo in življenje v vse. 
-Plato





Zame ima glasba poseben pomen, pravzaprav, če ni drugega razloga za dobro voljo, bo glasba pri meni vedno poskrbela za dvig razpoloženja in energije. In ne znam si predstavljati življenja brez nje. Najraje od vsega pa imam ''performanse v mojem avtu'', ki jih naredim sama sebi oziroma ''posebnim gostom'' (mojim bližnjim, ki se mi včasih kr malo zasmilijo😅). 

Poslušajte veliko glasbe, smejte se in uživajte v božičnih praznikih v krogu družine! 😘



Lacius



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Grafična tablica HUION GT 220 v2

Lacius' s blog   Po res dolgem premoru od bloga, sem se odločila, da z vami zopet delim nekaj misli in novost pri meni in obljubim, da...